گرفتن تندی غذا؛ راهکار خانگی داره؟
انتشار: آذر 08، 1404
بروزرسانی: 17 آذر 1404

گرفتن تندی غذا؛ راهکار خانگی داره؟

آیا تا به حال برایتان پیش آمده که توی یه شام خانوادگی یا مهمونی، غذایی رو که خودتون درست کردید یا سفارش دادید، خیلی تند از آب دربیاد؟ اون لحظه که نفست از شدت تندی بند میاد و قلبت شروع می کنه به درست تند زدن، فقط فکر می کنی "خدایا کمک کن، چکار کنم؟"! خب، من به عنوان کسی که سال هاست آشپزی می کنم و در حوزه تغذیه مطالعات زیادی داشته ام، می خوام تجربیات و نکات خانگی و علمی ای رو با شما به اشتراک بذارم که هیچوقت دیگه این حس ناخوشایند رو تجربه نکنید.

چرا غذا تند می شود و چطور تندی آن روی مزه تأثیر می گذارد؟

قبل از هر چیز، بیایید یکم درباره دلیل تندی غذا حرف بزنیم. تندیِ غذا به خاطر ترکیباتی مثل کپسایسین است که در فلفل ها پیدا می شود و وقتی به زبان و مخاط های دهان تماس پیدا می کند، حس سوزش و تندی ایجاد می کند. این ماده سرآشپز اصلی حس تندی درغذاهاست. از نظر علمی، این ترکیب گیرنده های درد را فعال می کند و همین باعث می شود مغز پیام درد ارسال کند. اما نکته جالب این است که حس تندی برای همه یکسان نیست! به عنوان مثال، من که اهل تهران هستم، با کمی تندی غذایم راحت تر کنار می آیم اما بعضی دوستانم در سایر مناطق ایران ممکن است با همان مقدار شکایت کنند که غذا بیش از حد تند است. حالا سوال اینجاست — چی کار کنیم وقتی تندی غذا بیش از حد شد؟

راهکارهای خانگی برای گرفتن تندی غذا

از قدیم مادربزرگ ها و مادران عزیز ایرانی راهکارهای جالبی دارند که حداقل به صورت موقت تندی تند غذا را کم کنند. یکی از محبوب ترین روش ها، اضافه کردن مواد لبنی مثل ماست یا دوغ است. چرا؟ چون چربی موجود در لبنیات می تواند مولکول های کپسایسین را حل کند و پوششی روی زبان ایجاد کند که نرمی آن را بیشتر می کند. حالا فرض کنید توی یک کشک بادمجان خوشمزه نشسته اید و ناگهان یک قاشق ماست به کمک تان بیاید. این یک گل کوچک ترین لذت است! همچنین آب لیموی تازه یا سرکه هم می تواند تا حدی تندی را متعادل کند، به خاطر اسیدیته شان که طعم ها را متعادل می کند.

آیا اضافه کردن سیب زمینی خام هم واقعاً تاثیر دارد؟

یکی از باورهای رایج این است که سیب زمینی خام می تواند تندی غذا را بگیرد. داستان از این قرار است که سیب زمینی گلابی مانند، با جذب کپسایسین، باعث کاهش تندی می شود. اما صد در صد ثابت شده که تاثیر آن چندان قوی نیست و بیشتر جنبه روانی دارد. اگر در مهمانی بودید و نمی خواستید بگویید «غذا تنده»، کمی سیب زمینی خام خوردن شاید بهتراست تا اینکه از خوردن غذا صرف نظر کنید! بر اساس گزارش های علمی اخیر (منبع: Journal of Sensory Studies, 2021)، مواد لبنی به مراتب کارایی بیشتری در کاهش تندی دارند.

چرا شیر بهتر از آب خنک است؟

شاید اولین واکنشتان هنگام خوردن غذای تند، خوردن یک لیوان آب باشد، نه؟ اما متأسفانه این موضوع کاملاً منطقی نیست! آب حتی می تواند تندی را بیشتر منتشر کند چون کپسایسین در آب حل نمی شود. در تحقیقات انجام شده توسط دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا، نشان داده شده که چربی های موجود در شیر و محصولات لبنی بهترین راه برای خنثی کردن تندی هستند. پس دفعه بعد که یک قاشق فلفل تند به غذایتان زیاد ریختید، اول دنبال یک لیوان شیر یا ماست بگردید.

کاهش تندی غذای پخته شده بدون تغییر دادن ماهیت آن

گاهی اوقات تندی بیشتر به خاطر اضافه کردن بی دقت فلفل قرمز یا پودر چیلی ست که در مواد اولیه است. راه حل ساده این است که بقایای فلفل ها را جدا کنیم یا قبل از اینکه غذای نهایی سرو شود، از تکه های نان استفاده کنیم که تا حدودی تندی را جذب می کند. همچنین اضافه کردن کمی شکر یا عسل (البته ملایم!) می تواند تندی را کمی متعادل کند، اما خیلی دقت کنید که طعم غذا تغییر نکند. یادتان باشد در تغذیه با این روش ها، تعادل طعم و افزایش رضایت غذایی اهمیت زیادی دارد چون تجربه خوب غذا خوردن روی سلامت روانی و جسمی ما تأثیر می گذارد.

آیا می شود از ابتدا از تندی غذایی پیشگیری کرد؟

اگر اهل آشپزی هستید و به تغذیه و طعم غذا اهمیت می دهید، توصیه من این است که از ابتدا مقدار فلفل را کمتر کنید و در حین پخت به تدریج اضافه کنید. همچنین شناخت بهتر ادویه ها و جایگزین های کم تند آنها می تواند کمک بزرگی باشد. به عنوان مثال، در غذاهای ایرانی خیلی وقت ها می توان به جای فلفل تازه، فلفل دلمه ای شیرین یا ادویه های دیگر مثل زردچوبه و دارچین را بیشتر کرد و از طعم تند کاست. پس نگران نباشید، کمی تجربه و وسواس می تواند غذایتان را خوش طعم تر و بهتر کند.

تجربه شخصی خودم در مواجهه با غذای تند

به یاد دارم یک بار توی ایکی تهران غذای محلی می خوردم که فکر می کردم تندی اش مناسب است، اما یکهو دهنم شعله ور شد! همون لحظه یک لیوان دوغ سفارش دادم و دیدم چقدر سریع آرام می شود. بعد از اون همیشه وسواس بیشتری برای تندی غذا داشتم. حتی با دوستانم شوخی می کنم که اگر تندی زیاد باشد، اولین قاعده من این است که لبنیات همراه غذا حتما باشه. واقعاً اگر به تغذیه خوب فکر کنید، این تجربیات کوچک می توانند به نکات بزرگ تبدیل شوند.

جمع بندی و توصیه نهایی

پس به طور خلاصه، گرفتن تندی غذا در خانه قطعاً راهکارهای علمی و عملی دارد، اما نکته کلیدی تعادل بین طعم و حساسیت افراد است. لبنیات بهترین دوست شما برای رفع سریع تندی هستند، آب و سیب زمینی تاثیر چندانی ندارند و شیرین کردن به دقت انجام شود. مهم تر از همه، نگرش شما نسبت به تغذیه و غذا خوردن است؛ سعی کنید با حوصله و تجربه طعم غذا را کنترل کنید و از لحظه لحظه خوردن لذت ببرید. به یاد داشته باشید، تغذیه سالم یعنی نه فقط مواد مغذی بلکه رضایت از طعم، آرامش در خوردن و شادی در لحظات جمع. پس دفعه بعد که خواستید یک خورش تند درست کنید، یادتان باشد که «تندی» دشمن شما نیست، بلکه باید به درستی مدیریت شود!

سؤالات متداول (FAQs)

۱. آیا خوردن ماست بهترین راه برای کاهش تندی غذا است؟

بله، ماست و سایر محصولات لبنی به دلیل داشتن چربی قادرند مولکول های کپسایسین را خنثی کنند و احساس سوزش را کاهش دهند.

۲. چرا آب خنک باعث افزایش حس تندی می شود؟

کپسایسین در آب حل نمی شود و آب باعث می شود این ترکیبات روی زبان پخش شوند که در نهایت تندی بیشتر حس می شود.

۳. آیا سیب زمینی خام واقعا می تواند تندی غذا را بگیرد؟

تاثیر سیب زمینی خام علمی اثبات نشده؛ اگرچه ممکن است به صورت روانی کمک کند اما در کاهش واقعی تندی موثر نیست.

۴. آیا عسل یا شکر می توانند تندی غذا را کاهش دهند؟

بله، کمی شیرینی می تواند تندی را متعادل کند، اما باید با دقت به طعم غذا اضافه شود تا تعادل حفظ شود.

۵. چگونه از ابتدا از تندی بیش از حد غذا جلوگیری کنیم؟

با کنترل مقدار فلفل، استفاده از ادویه های جایگزین و افزودن تدریجی فلفل به غذا می توان از تندی زیاد جلوگیری کرد.

خلاصه راهکارها در یک نگاه

روش توضیح کارایی
استفاده از لبنیات (ماست، شیر، دوغ) چربی موجود در لبنیات مولکول کپسایسین را خنثی می کند. بسیار موثر
آبلیمو یا سرکه اسیدها طعم ها را متعادل می کنند و کمی تندی را می گیرند. متوسط
سیب زمینی خام جذب کپسایسین توسط سیب زمینی چندان اثبات نشده است. کمک روانی
آب خنک باعث انتشار ترکیبات تند شده و تندی را تشدید می کند. نامناسب
شکر یا عسل شیرینی می تواند تا حدی تندی را متعادل کند. در صورت استفاده دقیق موثر

منبع: NCBI: Sensory Science on Capsaicin

نگارش توسط کارشناس تغذیه، تهران، ایران - تاریخ: ۱۴۰۳

https://itfood.ir